plusresetminus
تاریخ انتشاردوشنبه ۲۳ تير ۱۴۰۴ - ۱۹:۱۲
کد مطلب : ۴۶۰۷۲
در نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه

بقایی: ایران به استفاده احتمالی اروپا از مکانیسم ماشه واکنش متناسب نشان می‌دهد

تاکنون تاریخ و مکانی برای مذاکره تعیین نشده است
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری با اصحاب رسانه، ضمن تاکید بر اینکه ایران به استفاده احتمالی اروپا از مکانیسم ماشه واکنش متناسب نشان می‎دهد، گفت که تاکنون تاریخ و مکانی برای دور بعدی مذاکره با آمریکا تعیین نشده است.
بقایی: ایران به استفاده احتمالی اروپا از مکانیسم ماشه واکنش متناسب نشان می‌دهد
به گزارش سرویس بین الملل ایصال نیوز، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه دوشنبه، ۲۳ تیر ۱۴۰۴ با حضور در نشست خبری هفتگی به پرسش‌های خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی درباره مهم‌ترین موضوع‌های حوزه سیاست خارجی پاسخ داد.

بقایی در ابتدای این نشست خبری ضمن تقدیر از جمعیت هلال احمر ایران به‌دلیل اقدام‌ فوری در جریان تجاوز ۱۲ رژیم صهیونیستی به کشور، گفت: اعضای این جمعیت در صف دفاع از شهروندان ایرانی فعالانه حضور داشتند.

وی اظهار کرد: ما به امدادگران و کادر درمان افتخار و از آن‌ها تقدیر می‌کنیم که در این ایام به خوبی از عهده وظایف خود برآمدند؛ با شنیدن روایت‌های آن‌ها از تجاوز رژیم صهیونیستی بیش از پیش قدردان نیروهای مسلح می‌شویم که طرف مقابل را از جنایت بی‌دلیل علیه ایران پشیمان کردند؛ شنیدن روایت‌ این جنایت‌ها عزم ما را برای مستندسازی جنایت‌ها و پیگیری حقوقی آن‌ها در مجامع بین‌المللی جزم می‌کند.

واکنش به استفاده احتمالی اروپا از مکانیسم ماشه 

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره احتمال استفاده تروئیکای اروپایی از سازوکار ماشه و بازگشت احتمالی تحریم‌ها، گفت: چیزی که به سازوکار ماشه (پس‎گشت) موسوم شده است، مبنای حقوقی ندارد؛ با توجه به تحولات هفته‌های اخیر و تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران، توسل به چنین سازوکاری بی‌مبنا و فاقد بعد اخلاقی، حقوقی و سیاسی است؛ دست زدن به این سازوکار ابزارسازی از امکان گنجانده شدن در برجام است. 

وی تاکید کرد: ایران کماکان خود را عضو برجام می‌داند و تعهد‌های خود را در واکنش به نقض مفاد برجام از سمت طرف‌های مقابل کاهش داد؛ این حق در برجام پیش‌بینی شده بود؛ طرف‌های اروپایی که مدام درصدد استفاده ابزاری از این سازوکار هستند متهم به نقض مفاد برجام هستند؛ در عین حال به مراکز هسته‌ای ایران حمله شد؛ این‌ها همه نشان می‌دهند که استفاده از این ابزار اخلاقی و حقوقی نیست؛ تهدید به استفاده از این ابزار یک گام سیاسی است که با واکنش مقتضی و متناسب ایران مواجه می‌شود.

بقایی درباره تحریم‌های اعمال‌شده علیه ایران و امکان بازگشت آن‌ها با فعال شدن سازوکار ماشه، اظهار کرد: آمریکا رژیم‌های چندلایه‌ای تحریم را علیه ایران به بهانه‌های مختلف وضع کرده است، اما مردم ایران نشان دادند که در برابر این فشار حداکثری مقاومت می‌کنند و از حقوق حقه خود کوتاه نمی‌آیند.

وی درباره اقدام‌های ایران برای جلوگیری از فعال شدن سازوکار ماشه نیز بیان کرد: ما حتما با طرف‌های مقابل در گفت‌وگو هستیم و با هر سه کشور اروپایی رابطه دیپلماتیک داریم؛ این هم یکی از موضوع‌هایی است که موظفیم درباره آن گفت‌وگو کنیم تا از تامین منافع ملی ایران اطمینان یابیم؛ اروپایی‌ها خوب می‌دانند که توسل به این سازوکار فاقد مبنای حقوقی و سیاسی با واکنش ما مواجه می‌شود؛ ایران بین ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ به اروپایی‌ها فرصت داد که خسارت ناشی از خروج آمریکا را جبران کنند اما آن‌ها اقدامی نکردند؛ اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی باید پاسخگوی قصورهای خود باشند که وضعیت فعلی را رقم زده است.

بقایی همچنین اظهار کرد: توسل اروپایی‌ها به این سازوکار به معنای پذیرفتن نداشتن نقش در مذاکرات مربوطه است.

فعلا تاریخ و مکانی برای مذاکره تعیین نشده است
 
بقایی در بخشی دیگر با اشاره به اینکه فعلا تاریخ و مکانی برای مذاکره تعیین نشده است، درباره گمانه‌زنی‌ها در مورد افزایش میانجی‌گران یا تغییر آن، گفت: تعدد میانجی نداریم؛ در چند ماه گذشته کشور‌های دوست در منطقه و خارج از منطقه تلاش کردند به موضوع کمک کنند. 

وی تصریح کرد: غیرطبیعی نیست در شرایط فعلی منطقه کشور‌های منطقه برای کمک به موضوع اقدام کنند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره پیش‌شرطه‌های مطرح‌شده ازسوی  ایران برای شرکت در مذاکرات با آمریکا، تاکید کرد: دیپلماسی عرصه کار نمایشی و خدعه کردن نباید باشد؛ ما در روند مذاکرات جدی بودیم و حسن نیت داشتیم؛ رژیم صهیونیستی در تقسیم کار با آمریکا قبل دور ششم به ایران تجاوز کرد؛ مادامی که به اثربخشی دیپلماسی مطمئن نباشیم وارد مذاکره نمی‌شویم؛ دوگانه مذاکره یا عدم مذاکره نباید سبب برچسب زدن به دیپلماسی شود؛ ما مجاز نیستیم ایران را از این ابزار مهم محروم کنیم.

آخرین وضعیت مهدیه اسفندیاری در بازداشت فرانسه

بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش میزان درباره آخرین وضعیت مهدیه اسفندیاری در بازداشت فرانسه، گفت: سفارت ایران در پاریس با جدیت پیگیر این موضوع است و پیگیری‌ها هم تا حدود زیادی نتیجه داده است.

وی با بیان اینکه نمی‌توانم بگویم به‌صورت کاملا منظم، اما به‌طور مستمر دیدار‌های کنسولی با خانم اسفندیاری داریم، اظهار کرد: در همین ۲ روز اخیر سفیر ایران به همراه کارشناس کنسولی با خانم اسفندیاری دیدار داشتند و اطمینان حاصل کردند که شرایط حداقلی درباره وی حتما باید رعایت شود.

بقایی همچنین گفت: وکیلی که از طرف سفارت برای این منظور استخدام شده، پیگیر موضوع است و امیدواریم در روز‌های آینده تحولات مثبتی درباره این پرونده صورت بگیرد.

واکنش به گمانه‌زنی‌ها درباره تغییر میانجی‌ها

سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر درباره تغییر میانجی به چین ‌و نروژ در مذاکرات ایران و آمریکا تاکید کرد: این خبرها همه گمانه‌زنی هستند و هیچ‌یک قابل تایید نیست.

آخرین وضعیت پیگیری دریافت غرامت از آمریکا و رژیم صهیونیستی 

سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر درباره دریافت غرامت از آمریکا و رژیم صهیونیستی و تعیین متجاوز، گفت: مصوبه‌های مجلس در این باره برای ما لازم‌الاجراست و در دستورکار ما خواهد بود؛ ما فارغ از این مصوبه، مستندسازی‌ها را برای رسیدن به این اهداف از پیشتر آغاز کردیم.

وی تاکید کرد: تردیدی نیست که اقدام آمریکا و رژیم صهیونیستی اقدامی تجاوزکارانه بوده است، اما اینکه شورای امنیت از لحاظ حقوقی به آن صحه بگذارد، به رویکرد پنج عضو دائم بستگی دارد؛ کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر امور خارجه درباره اقدام‌های ایران توضیح مفصلی داد؛ ما مکاتبات مختلفی با نهاد‌های بین‌المللی ازجمله سازمان ملل داشتیم.

آلمان تعهد‌های خود را در معاهده منع اشاعه نقض کرده است 

بقایی درباره موضع‌ اخیر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد برنامه هسته‌ای آلمان و تضاد رویکرد اتخاذشده در قبال ایران، گفت: این موضوع کاملا روشن است؛ استفاده ابزاری از نهاد‌های بین‌المللی برای اعمال فشار تبدیل به یک رویه شده و آژانس از این قاعده مستثنی نبود؛ اگر موضوع یادشده به‌صورت عادی بررسی می‌شد، حتما نیازمند جلسه شورای امنیت بود.

وی با بیان اینکه موضع آلمان در قبال حمله آمریکا و رژیم صهیونیستی به مراکز هسته‌ای ایران محکوم است، اضافه کرد: میزبانی آلمان از تسلیحات هسته‌ای آمریکا و هواپیما‌های دارای قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای هم ناقض معاهده منع اشاعه است؛ همین یک نکته کفایت می‌کند که بدانیم آلمان تعهد‌های خود را در معاهده منع اشاعه نقض کرده است؛ برخورد‌ها کاملا گزینشی است.

آمریکا در میانه یک روند دیپلماتیک دست به تجاوز زد 

بقایی در بخشی دیگر با بیان اینکه آمریکا در میانه یک روند دیپلماتیک دست به تجاوز زد، گفت: آمریکا یکی از سه اَمین معاهده منع اشاعه و عضو دائم شورای امنیت است؛ از هر سو به این موضوع نگاه کنیم اقدام آمریکا تجاوز آشکار بوده و باید پاسخگوی آن باشد. 

وی تصریح کرد: بزرگ‌ترین تضمین برای ما قوت و قدرت خود ماست و در آینده هم اگر با چنین موضوعی مواجه شویم پاسخ می‌دهیم؛ پیشتر شاهد بودیم که از روند دیپلماتیک برای هماهنگی جهت اقدام نظامی استفاده شد و ما باید مطمئن شویم که از دیپلماسی برای یک نمایش سوءاستفاده نمی‌شود.

اقدام دفاعی ایران علیه العدید مبتنی بر حقوق بین‌الملل بود

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره عملیات ایران علیه پایگاه آمریکایی العدید و واکنش اروپایی‌ها، گفت: این اوج ریاکاری اروپایی‌ها بود که تجاوز رژیم صهیونیستی را تایید کرده و اقدام دفاعی ایران را براساس منشور ملل متحد زیر سوال بردند.

وی تاکید کرد: اقدام دفاعی ایران علیه العدید مبتنی بر حقوق بین‌الملل و در پاسخ به حمله آمریکا به مراکز هسته‌ای ایران بود.

بقایی اضافه کرد: برای همه کشورهای منطقه روشن شد که تعرض‌های رژیم صهیونیستی محدود به یک کشور و یک نقطه نخواهد بود؛ اقدام تجاوزکارانه علیه ایران در ادامه تجاوزهای آن به غزه، لبنان و ... بوده است؛ نیازی به هشدار ما نیست و کشورهای منطقه می‌بینند که منبع ‌منشا ناامنی در منطقه رژیم صهیونیستی است؛ کشورهای اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج فارس و سازمان همکاری همگی این‌تجاوز را محکوم کردند و به نظر می‌رسد دیدگاهی مشترک در این باره وجود دارد.

دلیل اصلی تداوم جنایت‌ها و تعرض‌های رژیم صهیونیستی بی‌کیفرمانی است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در بخشی دیگر درباره اقدام رژیم صهیونیستی برای کشتار مردم غزه در صف آب و غذا، گفت: دلیل اصلی تداوم جنایت‌ها و تعرض‌های رژیم صهیونیستی در منطقه و غزه بی‌کیفرمانی این رژیم است؛ در دو سال گذشته نسل‌کشی بی‌سابقه در غزه در جریان بوده است و همه کشورها و نهادهای بین‌المللی مسئول هستند برای توقف این جنایت‌ها اقدام کنند.

وی اضافه کرد: حمایت آمریکا و دیگر متحدان رژیم صهیونیستی نهادهای حقوق بشری و کشورهای دیگر را برای اقدام فلج کرده است؛ حامیان رژیم صهیونیستی به اندازه آن باید مواخذه شده و پاسخگو باشند؛ بدترین جنایت دو سال اخیر در غزه که فوق‌العاده غیرانسانی است این است که باریکه پر تراکم را در حصر کامل قرار داده و با جمع کردن ساکنان آن در نقطه‌ای به بهانه غذا، آن‌ها را هدف قرار می‌دهند؛ عدم اقدام در برابر این جنایت تداوم آن را درپی خواهد داشت و باید بدانیم که این جنایت در یک نقطه محدود نمی‌ماند.

بقایی درباره موضع‌گیری‌های انجام‌شده در قبال رشته عملیات یمن در حمایت از غزه همزمان با بی‌توجهی به تداوم جنایت‌های رژیم صهیونیستی در این باریکه، اظهار کرد: نگاه دوگانه در سطح بسیاری از سازمان‌های بین المللی رایج است که ناشی از اعمال نفوذ کشورهای قدرتمند در این نهادهاست و همین امر تداوم جنایت‌ها در غزه را رقم زده است.

اغلب شهدای کودک ما دانش‌آموز بودند

بقایی در بخشی دیگر درباره شهدای دانش‌آموز درپی تجاوز رژیم صهیونیستی، گفت: اغلب شهدای کودک ما دانش‌آموز بودند؛ مستندسازی این‌موارد در یونسکو و یونیسف در اولویت ماست. 

وی همچنین اظهار کرد: وزارت دادگستری به‌عنوان متولی کنوانسیون حقوق کودک درحال مستندسازی است؛ این در کنار اقدام‌های ما است و این روندی ادامه‌دار است.

با چین و روسیه به‌عنوان عضو برجام در تماس هستیم 

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره احتمال نقش‌آفرینی چین و روسیه در مذاکرات ایران و آمریکا و پیشنهادهای احتمالی آن‌ها، گفت: با این دو کشور، یعنی روسیه و چین به‌عنوان عضو برجام در تماس هستیم و رایزنی می‌کنیم. 

وی تاکید کرد: پیشنهاد یا بسته مشخصی نبوده است، اما همواره دو کشور آماده به کمک برای حل موضوع بودند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: در جریان اجلاس سران بریکس گفت‌وگوی خوبین وزیر امور خارجه همتای روس انجام شد؛ عراقچی امروز هم برای ادامه رایزنی‌ها به چین سفر کرد؛ با چین رابطه دوستانه‌ای داریم و این کشور نشان داده که امنیت در خلیج فارس را مهم می‌داند و به همین دلیل ابتکار‌هایی داشته است؛ سفر وزیر امور خارجه به چین که امروز آغاز شد، برای شرکت در نشست وزیران امور خارجه شانگهای و آماده‌سازی مقدمات نشست سران شانگهای در هفته آینده در چین است.

وی درباره فضاسازی‌های رسانه‌ای برای خدشه‌دار کردن روابط ایران و روسیه، گفت: خبر‌هایی هرازچندگاه برای خدشه دار کردن روابط ایران و روسیه منتشر شد و محدود به این مورد هم نیست؛ موضع‌گیری مسکو سریع و دقیق بود؛ هدف تخریب رابطه خوب ایران و روسیه است؛ دوستان روس می‌دانند که ایران درباره همه موضوع‌های سیاست خارجی خود به‌ویژه هسته‌ای مستقل تصمیم می‌گیرد و آن‌ها به این امر احترام می‌گذارند.

نشست ایران پاکستان و عراق در سطح وزیران کشور 

بقایی درباره سفر وزیران کشور پاکستان و عراق به ایران، گفت: نشست ایران، پاکستان و عراق در سطح وزیران کشور امروز با تمرکز بر موضوع‌های مرزی و تسهیل سفر اربعین برگزار می‌شود.

وی اضافه کرد: برای تداوم روند روان سفر زائران اربعین روابط را به وزیران کشور ارتقا دادیم.

تحریم گزارشگر سازمان ملل محکوم است

بقایی در بخشی دیگر درباره تحریم فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر ویژه سازمان ملل در موضوع حقوق بشر در اراضی اشغالی، گفت: اقدام آمریکا علیه آلبانیز بی‌سابقه است؛ وی گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل است که در حال انجام وظیفه محول‌شده از شورای حقوق بشر است.

وی اضافه کرد: آلبانیز گزارش‌های تکان‌دهنده‌ای از جنایت‌های رژیم صهیونیستی را در دو سال اخیر ارائه و عبارت محو استعماری فلسطین توسط رژیم را خلق کرد؛ اقدام آمریکا علیه گزارشگر سازمان ملل در ادامه اقدام برای بی‌کیفر ماندن رژیم صهیونیستی انجام داده، است و آمریکا را شریک جنایت‌های رژیم صهیونیستی می‌کند؛ این اقدام محکوم است.

برآورد خسارت به فردو در حال بررسی است

بقایی درباره برآورد خسارت به فردو درپی اقدام تجاوزکارانه آمریکا، گفت: با توجه به نوع حمله‌ها و گستره خسارت‌ها، موضوع کماکان در حال بررسی است و‌ جزئیات موضوع را باید سازمان انرژی اتمی اعلام کند.

کشور‌ها نباید قلمرو خود را برای انجام اقدام ایذایی در اختیار طرف ثالث قرار دهند 
بقایی در بخشی دیگر درباره گزارش‎هایی درباره بارگیری یک جنگنده رژیم صهیونیستی در یک کشور حوزه بالکان در جریان تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران، گفت: گمانه‌زنی درباره نحوه تعرض آمریکا و رژیم صهیونیستی به ایران زیاد بوده است؛ همه کشور‌ها واقف هستند که نباید قلمرو خود را برای انجام اقدام ایذایی در اختیار طرف ثالث قرار دهند و این یک اصل بین‌المللی است. 

وی تاکید کرد: ما گزارش‌های دریافتی در این باره را راستی‌آزمایی می‌کنیم و با جدیت بررسی می‌کنیم.

موضع ایران درباره سربرنیستسا صریح اعلام شد

بقایی در بخشی دیگر درباره فاجعه سربرنیتسا، اظهار کرد: موضع ایران درباره سربرنیستسا صریح اعلام شد و ایران سال گذشته به قطعنامه سازمان ملل رای مثبت داد.

سخنگوی وزارت امور خارجه، گفت: وزیر امور خارجه توییت روشنی در این باره زد؛ همزمانی سالگرد این فاجعه با نسل‌کشی در غزه در دو سال گذشته ضرورت اتخاذ رویکرد جامع در جامعه جهانی را نشان می‌دهد.

کولیوند: در تجاوز اسرائیل ۸ هزار و ۲۰۰ منزل مسکونی تخریب شد

پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال‌احمر پیش از آغاز نشست هفتگی سخنگوی دستگاه دیپلماسی در جمع خبرنگاران حضور یافته و به بخشی از اقدام‌های تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی در جنگ ۱۲ روزه پرداخت.

وی گفت: بیشترین آسیب به اهداف غیرنظامی حدود ۸ هزار و ۲۰۰ منزل مسکونی تخریب شد که ۴۰۰ منزل به‌طور کامل تخریب شد.

کولیوند بیان کرد: این بخشی از تصاویر کودکانی است که می‌بینید و بخشی از غیرنظامیانی که در زیر آوار‌ها تفحص کردیم؛ در این شرایط پنج نفر از امدادگران عزیز به شهادت رسیدند.

رئیس جمعیت هلال‌احمر با اشاره به بالگرد جمعیت هلال احمر که مورد هدف قرار گرفت، اظهار کرد کرد: این‌ها خلاف کنوانسیون‌های ژنو هستند و هیچکس حق تعرض به نیرو‌های درمانی و امدادی و غیرنظامی را ندارد.

وی گفت: مستقیم به آمبولانس ما حمله کردند و اجازه امدادرسانی نمی‌دادند؛ خیلی از پیکر‌ها تکه‌تکه شد و از بین رفت؛ تمام مستندات را ثبت و به مجامع بین‌المللی ارسال کردیم.

کولیوند تصریح کرد: رئیس دفتر نمایندگی کمیته بین‌المللی صلیب‌سرخ با من همراه شد و خانه خانم رسولی آمد؛ ورودی زندان اوین مورد تهاجم قرار گرفته بود هم ساختمان اداری و هم بیمارستان زندان اوین مورد تهاجم قرار گرفته بود.

رئیس جمعیت هلال‌احمر گفت: این آمبولانس که یک نمونه است و این تعداد امدادگر مستقیم مورد حمله قرار گرفتند ۲۱ نفر کادر درمان به شهادت رسیدند و این پنج نفر مستقیم در حال امدادرسانی بودند؛ وقتی شعله‌ها را در آمبولانس می‌دیدید این شعله‌ها در قلب و دلت می‌دیدی.

وی با اشاره به مستندسازی جنایت‌های رژیم صهیونیستی، گفت: صهیونیست‌ها به ما اجازه امدادرسانی هم نمی دادند؛ ما در همین شرایط خیلی‌ها را از مرگ حتمی نجات دادیم؛ ما مستندات را ثبت و به مجامع و نهادهای بین‌المللی ازجمله صلیب سرخ، سازمان ملل، شورای امنیت و دادستان دیوان بین‌المللی کیفری ارسال کرده و اعلام جرم کردیم.

انتهای پیام/* 
۰
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما