plusresetminus
تاریخ انتشاريکشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۰ - ۱۶:۱۷
کد مطلب : ۲۰۱۸۱

واکنش‌ها به فرمان رهبر طالبان در مورد حقوق زنان

فرمان "هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان در مورد "حقوق زنان" با واکنش‌ های زیادی از سوی فعالان سیاسی و اجتماعی و زنان افغانستان مواجه شده است.
واکنش‌ها به  فرمان رهبر طالبان در مورد حقوق زنان
به گزارش ایصال نیوز، تعدادی از این افراد، پیام رهبر طالبان در باره زنان را گامی به جلو دانستند اما عده ای دیگر از فعالان حقوق زنان آن را ناکافی و تلاشی برای محدود کردن زنان به حضور در خانه ارزیابی کردند.

تعدادی از زنان افغانستان نیز در واکنش به پیام "آخوند زاده " با انتشار ویدئویی در شبکه های اجتماعی با استقبال از پیام رهبر طالبان اعلام کردند باید به زنان اجازه تحصیل ،کار و مشارکت سیاسی داده شود.

گروه 'حرکت خودجوش زنان مبارز افغانستان ' در بیانیه ای اعلام کرد "ما خواهان حقوق مساوی با مردان، از جمله حق کار، حق تحصیل، حق مبارزات مدنی و سیاسی هستیم. هیچ نیرویی با سرکوب و زورگویی نمی‌تواند حقوق زنان را سلب کند. از سازمان ملل، سازمان‌های حقوق بشری و کشورهای حامی حقوق بشر می خواهیم که مردم افغانستان را در روزهای دشوار تنها نگذارند."

دبیرکل حزب جمعیت اسلامی افغانستان پس از انتشار فرمان رهبر طالبان گفت که آنها هیچ برنامه و تعهدی در قبال حقوق زنان ندارند.

"صلاح الدین ربانی" در بیانیه ای اضافه کرد محتوای فرمان رهبر طالبان نشانه نگاه تقلیل‌گرایانه این گروه به مسئله حقوق زنان است.

وی اضافه کرد حقوق اساسی زنان، شامل طیفی زیادی از مسایل بنیادین، از جمله حق آموزش و تحصیل، حق کار و مشارکت و فعالیت سیاسی است که در فرمان رهبر طالبان به آن اشاره نشده ‌است.

تام وست، نماینده ویژه آمریکا برای افغانستان در توییتی نوشته است که از پیام جدید رهبر طالبان استقبال می‌کنیم که به زن حق داده که با چه کسی ازدواج کند.

او افزوده که "در عین حال، برای تضمین حقوق زنان در تمام جنبه‌های جامعه افغانستان از جمله مدارس، محل‌های کار، سیاست و رسانه‌ها، بسیار بیشتر مورد نیاز است."

این فرمان که روز جمعه منتشر شد، در شش ماده صادر شده است و بیشتر به مسایل حقوق ازدواج، خانواده و میراث زن تمرکز دارد و در برخی موارد سنت‌های ناپسند فرهنگی را نکوهش کرده است.

"رویا رحمانی"، سفیر پیشین افغانستان در واشنگتن در سری توییت‌هایی نوشته است که این فرمان رهبر طالبان که به" رضایت زنان برای ازدواج" و چند مورد دیگر حقوق زنان پرداخته در واکنش به درخواست‌های داخلی و بین االمللی و برای جلب توجه جهانی برای کار با طالبان است. او گفته که "این فرمان در ذات خود یک گام بزرگ به جلو است، اگر عملی شود."

او نوشته:"طالبان، برخلاف دولت‌های قبلی، از صدور فرمانی مستقیم در مورد حقوق زنان در اسلام احتیاط نمی‌کنند. این مستقیم‌ترین و جسورانه‌ترین بیانیه‌ای است که تا به حال صادر شده است که رضایت زنان را برای ازدواج ضروری می‌کند.

*اعتراض زنان به منع ادامه تحصیل دختران
فوزیه کوفی، عضو پیشین مذاکرات صلح گفت که برای زنان افغانستان "فعلا اجازه تحصیل و کار مهم است." او گفت که فرمان رهبر طالبان "به موارد احوال شخصی امور خانواده ربط دارد که در قوانین افغانستان گنجانده شده است."

گفتنی است ملاهبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان روز جمعه فرمانی در مورد حقوق زنان صادر کرده است. در این فرمان به تمامی مسوولان حکومتی، علمای دین و بزرگان قومی دستور داده شده است تا نکات ذیل را در مورد تامین بهتر حقوق زنان درنظر بگیرند.

در این فرمان آمده است:
۱ـ رضایت دختران بالغ در اثنای نکاح ضروری است، البته نکاحی که درآن فتنه و فساد نباشد. کسی حق ندارد که زنی را به جبر مجبور به نکاح سازد.

۲- زن مال نیست، بلکه انسان آزاد و اصیل است و هیچکسی آن را در بدل صلح (بد) داده نمی‌تواند.

۳- پس از وفات شوهر، هرگاه عدت شرعی (چهار ماه و ده روز و یا وضع حمل) سپری شود، زن بیوه را نه برادر شوهر به زور به نکاح گرفته می‌تواند و نه کسی دیگری. زن بیوه در مورد نکاح و تعیین سرنوشت خود صاحب اختیار است (البته که اصل کفو (هم مثل) و جلوگیری از فتنه و فساد در نظر گرفته شده باشد).

۴- گرفتن مهر از شوهر نو حق شرعی زن بیوه است.

۵- زن در مال شوهر متوفی، اولاد، پدر و دیگر اقارب به طور فرضیت و عصبیت حق میراث و سهم ثابت دارد و هیچکسی وی را از حق اش محروم کرده نمی‌تواند.

۶- کسی که چند زن دارد، مکلف است حقوق همه زنان را مطابق حکم شرعی بدهد و در بین شان عدل قائم کند. در این فرمان گفته شده است که نهادهای مرتبط از جمله وزارت حج و اوقاف، وزارت اطلاعات و فرهنگ و ستره محکمه در تطبیق بهتر این فرمان اقدامات لازم را انجام دهند.

با وجود انتظار ها، رهبر طالبان در باره حق آموزش و پرورش دختران و زنان و همچنان حق دسترسی به کار چیزی نگفته است. محروم ماندن زنان و دختران از آموزش و نداشتن حق کار در حکومت امارت اسلامی همواره از نکات قابل بحث در افغانستان و نشست‌های جهانی بوده است.

طالبان پس از رسیدن به قدرت، قوانینی که در مورد حقوق زنان در قانون اساسی و در پارلمان قبلی این کشور تصویب شده بود، را ملغی کرد.

انتهای پیام/*
۰
مرجع : ایرنا
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما