منطقه ما بیش از آنکه به گرو کشیها و نشستهای فوقالعاده برای جبهه بندیهای جدید نیاز داشته باشد، محتاج یک «سیستم امنیتی مشترک» با حضور همه کشورهای همسایه است تا حضور قدرتهای خارجی را ناموجه ساخته و با ایجاد امنیتی بومی، سرمایه گذاران و گردشگران و به دنبال آنها رونق و شکوفایی را به منطقه برگرداند.
اینگونه نیست که آقای روحانی به عنوان رئیسجمهور بخواهد کارهایی انجام دهد و قوانین و مقررات کشور به وی این اجازه را ندهد یا اگر اختیاراتی بیش از این به وی تفویض شود، کارهای مهمی انجام خواهد شد.
لازم است ضمن حضور فعال در عرصه دیپلماسی جهان در داخل هم اجماع سازی و وفاق سازی صورت بگیرد. طرح گفتوگوی ملی میتواند سرآغازی برای رسیدن به اجماع نخبگان داخلی باشد.
بدون تردید ساختارهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کشور نیازمند بازنگریهای اساسی است. شاید دولت باید اولین گامها را بدون هیچ تعارفی با هیچ دسته، گروه و شخصی بردارد؛ هرچند که کمی دیر شده باشد.
مواضع قطر، عمان و کویت هرگونه برنامه سعودیها را دچار اختلال کرده و میکند. دیگر دولتهای عربی خاورمیانه نیز از یکسو چشم به منابع مالی سعودیها دارند، از سوی دیگر مانند آنان درباره موقعیت و جایگاه نهادینه ایران در خاورمیانه و جامعه جهانی دچار توهُم نیستند.
درست است که شاید سایر کشورهای دنیا نتوانند و یا نخواهند در کنار ایران قرار گیرند اما دیگر افکار عمومی دنیا نه تنها در کنار واشنگتن نیست بلکه در برابر یکجانبهگرایی آمریکا قرار دارد و این مساله مهمترین دستاورد حفظ برجام در شرایط کنونی است.
دولت باید از کارهایی که سرمایه اجتماعی نظام را کاهش میدهد مانند برخورد نامناسب با منتقدان و متهم کردن افراد به جاسوسی یا تعطیل کردن برنامه 90 در سیمای جمهوری اسلامی جلوگیری کند و نگوید اینها مربوط به بخش دیگر حکومت است.
اقدام هماهنگ کشورهای عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس با توجه به اینکه درخواست از طرف آمریکا عنوان شده و موافقت از طرف کشورهای عربی همسایه ایران بوده است و صراحتا علت آن، مقابله با حمله احتمالی ایران ذکر شده است، یک اقدام خصمانه و خطرناک است که مقامات ایران نباید از کنار آن به سادگی بگذرند.
سیاست خارجی و دیپلماسی موفق، آن است که از بهترین ابزارهای ارتباطی برای انتقال و انعکاس مؤثر پیامها، بهترین تصویرسازیها و قویترین و نافذترین گفتمانها بهرهبرداری نماید.
گروه دیگر افغانستانیها و مهاجرانی هستند که فقط برای کار به ایران میآیند و بخش بزرگی از درآمد خود را تبدیل به ارز کرده و به افغانستان یا کشورشان میفرستند. این گروه خواهناخواه با تغییرات قیمت ارز ایران را ترک خواهند کرد.
به نقل از خبرگزاریهای خارجی، ترامپ طی دوران ریاست جمهوری خود بیش از دوهزار دروغ گفته است. این خصلت تجار است که برای کسب سود بیشتر مجبورند دائما واقعیتها را کتمان کنند و از هر ابزار سخیفی بهره گیرند تا به سود ماکزیمم برسند.
مادام که امید به آینده قدرتمند نباشد انتظاری معقول نخواهد بود که تصور کنیم کارآفرینان حاضرند در هر شرایطی در بخشهای اقتصادی سرمایهگذاری کنند. وقتی هر روز نگرانی از آینده بیشتر میشود، وقتی از احتمال رویارویی و مواجهه سخن به میان میآید چگونه میتوان انتظار و توقع داشت که سرمایهداران در امور تولیدی سرمایهگذاری کنند؟
از آنجا که گزینه نظامی به هزار و یک دلیل کاملا غیرمحتمل است ولی گزینه جنگ اقتصادی مطرح و دشمن از هر فرصت و هرچه ممکن است، در این راستا استفاده میکند و از انواع و اقسام تحریمها و جنگ روانی و همسانسازی دیگران با خود دریغ نمیورزد.
اروپاییان در همسویی عافیت طلبانه با سیاستهای واشنگتن، مطالبات یکجانبهای از ایران بیان میکنند، بیآنکه یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، اقدام موثری را در دلجویی از این کشور به عمل آورند.
باید پذیرفت که این یکی از مهمترین ضعفهای ما در سالهای اخیر بوده که نه کارنامه جریان اصلاحات و اعتدالیون برای مردم شرح داده شده و نه تشریح بیشتری بر وضعیت کشور و واقعیت موجود ارائه شده است. بسیار طبیعی است که در چنین خلأیی تنها رقیب است که میتواند وارد گود مدیریت افکار عمومی شود.
مشکلات اقتصادی در زمان تحریم با متغیرهای زیادی در ارتباط وسیع و مستحکم است. اگر فقط تأمین مایحتاج مردم هدف باشد و به متغیرهای دیگر توجه نداشته باشیم، برنامههای ما شکست خواهد خورد. در زمان تحریم دولت باید با مردم شفاف سخن بگوید. باید برای مردم توضیح داده شود که شرایط تغییر کرده و برای گذار از این شرایط و دست یافتن به آیندهای روشن دولت به همراهی مردم ...
دپیلماسیِ فعال و دویدنهای بیوقفه ظریف برای گشودنِ راهی برای حفظ اقتصاد کشور و جلوگیری از اجماع علیه ایران و آرایش و آمادگی مناسبِ نظامیِ کشور برای پاسخ به هر عملِ احمقانهای از سوی دشمن، خلاصه فعالیتهای این روزهای ما است.
تمایزها میان جامعه ما با یک جامعه پیشرفته زیاد است ولی به نظر من یکی از مهمترین تمایزات، وجود پروندههای مفتوح فراوان در ایران است. پروندههایی که فکر و ذهن مردم و مطبوعات و رسانه را به خود مشغول کرده است و هر روز هم اسناد درست و غلطی به دادگاه افکار عمومی عرضه میشود و باز هم در نهایت رسیدگی نمیشود و هیچ حکم قطعی و نهایی صادر نمیشود.
مطهری همان مجتهدی بود که صد مجاهد (خلق و غیرخلق) نمیتوانستند جای خالی او را حتی پس از چهل سال پر کنند. ترور مطهری چیزی فراتر از مرگ یک فرد یا یک روحانی بود.