روشنفكران با وجود حضور جدي در انقلاب پس از آن در عرصه حضور نداشتند. در لحظهاي كه بايد حضور ميداشتند و جامعه را هدايت ميكردند بهدليل اينكه انقلاب ايران به تعبير شريعتي «با سر راه رفته بود نه با پا»، و سر را با استهلاكي كه در دهه پنجاه به وجود آمده بود، از دست داده بود و در بزنگاه انقلاب و پس از انقلاب حضور نداشت.
استاد سرشناس علوم سیاسی معتقد است: اتفاقی که در دهه ۹۰ بهتدریج در دانشگاهها رخ داد این بود که دانشجویان نسبت به دهههای پیشین، غیرسیاسیتر شدند. او میگوید: به عقیده من «غیرسیاسیشدن» مهمترین ویژگی جنبش دانشجویی در دوران فعلی است.
يک هجمه تحت عنوان سندسازي دارد عليه ايران شکل ميگيرد. مجموعهاي از تحولات داخلي ايران تا مسائل منطقهاي و هستهاي يعني در سه بُعدِ تحولات داخلي ايران، موضوع هستهاي و برنامه هستهاي ايران و بحث نفوذ منطقهاي ايران يکسري سندسازيها شکل ميگيرد براي اينکه از اين ادعاها و اطلاعات استفاده کنند و پرونده ايران را دوباره ذيل فصل هفتم منشور ملل متحد ببرند....
انتخابات در مفهوم آزاد و قانون اساسی بنیاد خود میتواند تبدیل به جشنواره عبور از رنجها و زخمها باشد و بخصوص زخم آبان را بهخاطرهای حزن آلود اما قابل تحمل تبدیل کند.
باید به سمتی برویم که ارادهها بر رانتها و مفاسد غلبه داشته باشد و هر کس سرمایه خود را در کاری غیر از تولید بیاورد، متضرر شود، درحالیکه اکنون اینگونه نیست.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پاسخ به گزارش ارائه شده از سوی دبیر شورای عالی امنیت ملی در خصوص حوادث اخیر، فرمودند: «هرچه سریعتر انجام شود و نسبت به افراد مشکوک در هر گروه با جهتی که به رافت اسلامی نزدیکتر است عمل شود.»
محمود میرلوحی میگوید: بين آقاي روحاني و پايگاه اجتماعي ايشان فاصله افتاده و از سوي ديگر برخي نهادهاي قدرت نيز اجازه مانور کافي به دولت نميدهند. در نتيجه در شرايط کنوني جامعه با انباشت مطالبات مواجه شده و به همين دليل نيز با يک جرقه مانند افزايش قيمت بنزين واکنش نشان ميدهد و اعتراضات خياباني شکل ميگيرد.
موج سواران ناآرامیهای عراق با برخورداری از پول و سلاح که منابع آنها را باید در امارات عربی متحده، بحرین و عربستان جست و جو کرد، هر روز بر دامنه خشونتها میافزایند بیآنکه چشمانداز روشنی برای این کشور زخمی از دههها جنگ و بیثباتی قابل تصور باشد.
شیطان بزرگ عصر ما، ناآرامی و ناامنی ذهنی شهروندان ماست؛ خطری که این احساس درخود فروماندگی برای امنیت ملی ما تولید میکند، قابل مقایسه با سایر تهدیدات داخلی و خارجی نیست.
سیاستگذارانی که درآمدهای وافر نفتی دهـه ۸۰ را اهرم گسترش فساد قرار دادند و مردم را به نظاره وا داشتند، نباید در دهه ۹۰ و به وقت کاهش درآمد نفت، از مردم جز نظاره، انتظار دیگری داشته باشند.
احزاب و به طور عام جریانهای سیاسی لازم است کارویژههای خود را بازتعریف کنند. تفاوت نمیکند؛ اصلاحطلب و یا اصولگرا هر دو در مظان بیاعتمادی نزد افکار عمومی هستند.
در شرایطی که رئیس قوه قضاییه، سازمان بازرسی را به نظارت بر روند اجرای این طرح و واریز یارانه ها مامور کرده، لازم است که این سازمان و دیوان محاسبات به عنوان بازوی نظارتی مجلس، بر این که یارانه به حساب 18 میلیون خانوار واریز شده است، نظارت داشته باشند.
آقايان ميگويند اعتراض حق مردم است اما آشوب نباشد. سلمنا. اما چرا در بسياري از مواقع اظهارنظرهايي در مطبوعات يا در قالب امضاي بيانيه مشترك مطرح شده كه با برخورد قضايي و امنيتي مواجه ميشوند؟
دکتر ابراهیم فیاض، جامعه شناس و استاد دانشگاه، میگوید: نوسازی آمرانه اجتماعی سرمايه اجتماعی را از بين ميبرد. هنگامی که سرمايه اجتماعی از بين برود روابط بين مردم و گروههای اجتماعی از بين میرود و رفتار خشن جايگزين رفتار محترمانه میشود، در شرايط کنونی سرمايه اجتماعی در ايران تهی شده است.
جمهوری اسلامی ایران در یکی از سختترین دورانهای حیات سیاسی خود با عنایت به شرایط پیش رو، نیاز فزایندهای به اخذ تصمیمهای سخت پیدا میکند و چنان باید عمل کرد که تصمیمهای سخت چنین عواقبی نداشته باشند.
واقعیت سالهای اخیر کشور به خوبی نشان میدهد که نه تنها زمینه منحرف شدن اعتراضات مدنی مردم به سمت خشونت، بسیار مهیا است بلکه این دست اعتراضات هم به لحاظ زمانی به هم نزدیکتر شدهاند و هم قدم به قدم چهرهای خشنتر و مخربتر از خود به نمایش گذاشتهاند.
آنچه در طرح اصلاح حاملهای سوخت آمده، اصلاح قيمتها با هدف انتفاع عمومی مردم پايين دست جامعه است. از منظری افزايش قيمت بنزين با هدف تقويت توان مالی اقشار و دهكهای پايين دست جامعه صورت گرفته است.
تداوم این خشونت اعتراضی سرانجام خوبی نخواهد داشت. باید بزرگان جامعه و کسانی که به نوعی صدایشان شنیده میشود و مورد احترام مردم هستند ورود کنند و جامعه را به صبر و متانت دعوت کنند.