plusresetminus
تاریخ انتشاريکشنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۶:۳۱
کد مطلب : ۲۳۶۱۹

آغاز رای گیری انتخابات پارلمانی لبنان

مردم لبنان امروز یکشنبه (25 اردیبهشت ماه) برای تعیین ۱۲۸ عضو پارلمان این کشور پای صندوق های رای می روند.
آغاز رای گیری انتخابات پارلمانی لبنان
لبنانی ها برای انتخاب ۱۲۸ نفر جهت حضور در پارلمان امروز یکشنبه به پای صندوق های رای می روند.

این انتخابات از آن جهت اهمیت دوچندان دارد که با توجه به جمهوری/ پارلمانی بودن نوع حکومت لبنان، پارلمان سرنوشت رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر آینده این کشور را رقم خواهد زد.

«میشل عون» رئیس جمهور لبنان شنبه شب در سخنانی در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی در این کشور گفت که لبنان کشوری غارت شده است و ورشکسته نیست.

عون در ادامه با دعوت مردم لبنان به شرکت گسترده در رای گیری امروز، تأکید کرد، لبنان بدون حضور تمامی ارکان تشکیل دهنده صحنه سیاسی‌اش امکان ادامه حیات ندارد و تجربه‌های گذشته این امر را ثابت کرده است.

* قانون انتخاباتی لبنان
انتخابات پارلمانی در لبنان از صبح امروز 15 ماه می (25 اردیبهشت) آغاز شد و پیش بینی می شود رای دهندگان برای شرکت در بیست و چهارمین دوره پارلمانی، در انتخابات حضوری چشمگیر خواهند یافت.

در این دوره نیز انتخابات برای دومین بار در 15 حوزه انتخابی طبق قانون نسبیت برگزار می شود. کرسی های پارلمانی بنابر آنچه فهرست های مخصوص به هر حزب یا جریان یا فراکسیون به دست آورده است، توزیع می شود.

قانون، عملیات رأی گیری را به گونه ای تنظیم کرده است که هر مرد یا زن لبنانی با 21 سال تمام چه مقیم لبنان باشد و چه نباشد، حق رأی دارد. رأی گیری با برگه های رسمی رأی برگزار می شود که وزارت کشور پیشتر آنها را آماده کرده است. این برگه ها حاوی اسامی فهرست ها و اعضا و تصویر نامزدها است. رأی دهندگان از بین فهرست های رقیب، یک فهرست را برمی گزینند و هر رأی دهنده می تواند به نامزدی از حوزه انتخاباتی کوچک تر در ضمن فهرستی که بر می گزیند، رأی دهد.

*احزاب و گروه های لبنانی
در این دوره از انتخابات پارلمانی لبنان، 718 نامزد در قالب 103 لیست با یکدیگر رقابت می‌کنند. به عبارت دیگر برای هریک از 128 کرسی پارلمانی بیش از 5 نامزد با یکدیگر رقابت می‌کنند.

در این دوره 118 زن در لیست‌های انتخاباتی حضور دارند که بیشترین تعداد حضور بانوان در ادوار انتخابات پارلمانی است.

از آنجایی که نظام سیاسی حاکم بر لبنان نظام پارلمانی است، ائتلاف‌ها و گرایش اکثریت در پارلمان همواره نقشی اساسی در تقسیم قدرت در این کشور داشته و روند مسایل و اولویت‌ها را تعیین می‌کنند. هم اکنون جریان 8 مارس که نزدیک به حزب الله است، 72 کرسی در پارلمان لبنان دارد که شامل احزاب جریان ملی آزاد، المرده، اتحادیه انقلابی ارمنی، حزب دموکرات لبنان، حزب ناسیونال سوسیالیست سوری، جنبش امل و … است.

در مقابل جریان 14 مارس که مخالفان حزب الله و جریان مقاومت را شامل می‌شوند 48 کرسی را به خود اختصاص داده اند. این گروه‌ها شامل حزب القوات، جریان المستقبل، حزب کتائب، جریان قرنه شهوان، حزب لیبرال ملی، جنبش نوسازی دموکراتیک، جنبش راست دموکراتیک و ائتلاف ملی لبنان، همواره عامل اصلی مسایل و مشکلات این کشور بوده و وابسته به غرب یا دلار‌های نفتی سعودی هستند.

در این انتخابات در میان جریانات مسیحی که طبق قانون، نیمی از پارلمان را در اختیار دارند همچنان رقابت اصلی بین جریان ملی آزاد (وابسته به میشل عون و جبران باسیل)، حزب القوات (متعلق به سمیر جعجع) و جریان المرده (فرنجیه) خواهد بود.

در بین احزاب شیعی پیش بینی می‌شود همچنان ائتلاف وفاداران مقاومت (حزب الله) و امل اکثریت کرسی‌ها را از آن خود کند.

در بین دروزی‌ها نیز رقابت اصلی بین حزب سوسیالیست ترقی خواه (ولید جنبلاط)، دموکرات (طلال ارسلان) و التوحید العربی (وئام وهاب) است و احتمالا کرسی‌های آنان نیز همچون گذشته تقسیم می‌شود.اما جریانات اهل سنت با توجه به کناره گیری سعد حریری با فشار‌های محمد بن سلمان و شکاف بوجود امده با بیشترین تغییر مواجه خواهند بود. اهل تسنن لبنان در عرصه سیاسی دچار چند دستگی شده است، هر چند دلار‌های سعودی به کمک فواد سنیوره و بها حریری آمده اند، اما به نظر نمی‌رسد بتوانند تغییر قابل توجهی به وجود آورند.

پیشتر کشور‌های عربی شورای همکاری خلیج فارس که همسو با تحریم‌های اقتصادی و امنیتی آمریکا سفرای خود را از لبنان فراخوانده بودند تا بلکه بتوانند بر دولت این کشور برای محدود کردن حزب الله فشار وارد کنند، بدون نتیجه، از چندی قبل، بی سر و صدا سفارتخانه و فعالیت‌های سیاسی شان را مجددا فعال نموده اند تا بلکه روند سیاسی کنونی را به سود خود برگردانند.

سعودی‌ها در انتخابات گذشته بیشترین حمایت مالی را از جریانات اهل سنت و سپس گروه‌های مسیحی مخالف حزب الله داشتند. اما به نظر می‌رسد در انتخابات اخیر دلار‌های سعودی بیشتر به سمت حزب مسیحی القوات (سمیر جعجع) سرازیر شود. مجلس لبنان 128 کرسی دارد و جریان 14 مارس که مخالف مقاومت است، امید دارد با فشار‌های اقتصادی و سیاسی چند سال اخیر بتواند اکثریت را در مجلس به دست آورد و پروژه خلع سلاح حزب الله را به ثمر برساند.

مخالفان سلاح مقاومت در این دوره از انتخابات نیز حمایت عربستان و رژیم‌های عربی حاشیه خلیج فارس را در اختیار دارند.

انتهای پیام/*
۱
مرجع : العالم
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما