plusresetminus
تاریخ انتشاردوشنبه ۷ مهر ۱۳۹۹ - ۰۶:۵۷
کد مطلب : ۱۲۲۰۸
همزمان با تشدید درگیری میان آذربایجان و ارمنستان

ایران و اروپا خواهان آتش‌بس فوری طرفین مناقشه قره‌باغ شدند

شمار قربانیان درگیری‌ها میان آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه کوهستانی قره‌باغ به ۱۶ نفر رسید. ترکیه پشتیبانی آشکار خود را از آذربایجان اعلام کرد و ایران، اروپا و روسیه خواهان آتش‌بس فوری شدند.
ایران و اروپا خواهان آتش‌بس فوری طرفین مناقشه قره‌باغ شدند
به گزارش ایصال نیوز، آرتور سرکیسیان، معاون رئیس ارتش قره‌باغ ضمن اعلام این خبر افزود که این درگیری‌ها که پس از دو ماه توقف دوباره از سر گرفته شده، بیش از ۱۰۰ زخمی نیز برجای گذاشته است.

هنوز مشخص نیست که آیا این آمار تنها مربوط به تلفات نظامیان است یا آمار غیرنظامیان کشته و زخمی شده را نیز دربر می‌گیرد.

پیش از این سازمان‌های مدافع حقوق بشر فعال در منطقه، از کشته شدن یک زن و یک کودک در اثر گلوله باران‌های آذربایجان خبر داده بودند.

رئیس جمهوری آذربایجان نیز اعلام کرد که ارتش کشورش متحمل تلفاتی شده است.

الهام علی‌اف ضمن اعلام حکومت نظامی در برخی مناطق آذربایجان و وضع مقررات منع رفت و آمد در شهرهای بزرگ، در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد: «در پی بمباران‌های ارمنستان، در میان نیروهای آذربایجان و مردم غیرنظامی تلفاتی دیده شده است.» او جزئیات بیشتری در این باره ارائه نداد و تنها ادعا کرد که در مقابل «بسیاری از واحدها و تجهیزات نظامی دشمن منهدم شده است.»

برخی منابع اعلام کرده‌اند که دست‌کم ۵ عضو یک خانواده در آذربایجان کشته و ۱۹ تن دیگر زخمی شده‌اند.

علاوه بر تلفات جانی، شوشان استپانیان، سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان نیز ادعا کرد در این روز «طرف ارمنی» دو هلی‌کوپتر آذربایجان را سرنگون کرده و سه تانک آنها نیز مورد اصابت آتش توپخانه ارمنستان قرار گرفته است. این ادعاها از سوی وزیر دفاع آذربایجان رد شد.

آذربایجان نیز اعلام کرد که دست‌کم در ۱۲ نقطه، تاسیسات دفاع هوایی ارمنستان را نابود کرده است.

منطقه عمدتا کوهستانی قره‌باغ با وسعت حدود ۴۴۰۰ کیلومتر مربع، در خاک آذربایجان و ۵۰ کیلومتری مرز ارمنستان قرار دارد. این منطقه از سال ۱۹۹۴ میلادی یعنی زمان پایان جنگهای جدایی‌طلبانه، در کنترل اقوام ارمنی آن است که از حمایت ارمنستان برخوردارند.

هنوز علت از سرگیری درگیری‌ها در روز یکشنبه مشخص نیست. پیش از این در ماه ژوئیه نیز تبادل آتش میان طرفین، در مجموع ۱۶ کشته بر جای گذاشته بود.

شدت درگیری در روز یکشنبه باعث شد که علاوه بر مناطق جنگی، شهرهای استپاناکرت و مارتاکرت در منطقه قره‌باغ و مناطقی در حوالی شهرهای واردنیس و مارتونی در داخل خاک ارمنستان نیز از گلوله باران‌ها در امان نمانند.

ترکیه که از حامیان آذربایجان در مناقشه این کشور با ارمنستان بر سر مالکیت منطقه قره‌باغ است در پی درگیری‌های روز یکشنبه پشتیبانی آشکار خود را از باکو اعلام کرد.

خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه در بیانیه‌ای ارمنستان را بزرگترین تهدید برای ثبات در منطقه قفقاز خواند و تاکید کرد که کشورش با کلیه امکانات از باکو در این مناقشه حمایت می کند.

رجب طیب اردوغان نیز در پیامی توییتری از جامعه جهانی خواست نسبت به آنچه وی آن را «ظلم و اشغالگری ایروان علیه آذربایجان» خواند، واکنش نشان دهد.

*راکت عمل نشدۀ نبرد قره‌باغ در خاک ایران

در ایران نیز معاون سیاسی و امنیتی استاندار آذربایجان‌شرقی از اصابت یک راکت به یکی از روستاهای این استان خبر داد. علیار راستگو گفت: «در پی بروز تنش نظامی بین نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان در خصوص مناقشه قره‌باغ و بر اثر تبادل آتش، یک راکت عمل نشده به اراضی مرتعی بالاتر از روستای خلف‌بیگلو از توابع شهرستان خداآفرین واقع در آذربایجان‌شرقی اصابت کرد... خوشبختانه این راکت، عمل نکرده و هیچگونه خسارت مالی و جانی در پی نداشته است... مرز توسط فرماندهی مرزبانی استان کاملا رصد می‌شود؛ هشدارهای لازم به مرزبانان طرف مقابل هم داده شده است.»

* آمادگی ایران برای میانجی‌گری و آتش‌بس

ایران نیز در واکنش به درگیری های روز یکشنبه در قره‌باغ طرفین مناقشه را توقف فوری خشونت‌ها و آغاز گفتگوها دعوت کرد. سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در این خصوص گفت: «جمهوری اسلامی ایران از نزدیک و با نگرانی درگیری‌های نظامی میان جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان را دنبال می‌کند و ضمن دعوت طرفین به خویشتنداری، خواستار توقف فوری درگیری‌ها و آغاز گفت وگو میان دو کشور است.»

وی همچنین از آمادگی کشورش برای استفاده از همه ظرفیت‌های خود به منظور برقراری آتش بس و آغاز گفت وگوها میان طرفین خبر داد.

*روسیه: فوراً آتش‌بس شود

مسکو در نخستین واکنش به شعله ور شدن دوباره آتش جنگ میان آذربایجان و ارمنستان در منطقه قره‌باغ که گفته می‌شود تلفانی را در میان غیرنظامیان به همراه داشته، خواهان «آتش بس فوری» در این منطقه شد. وزارت امور خارجه روسیه با انتشار بیانیه‌ای ضمن اشاره به بمباران‌ و گلوله‌باران شدید در خطوط تماس میان دو طرف مناقشه، خواهان توقف فوری درگیری‌ها و آغاز مذاکرات برای تثبیت اوضاع در منطقه شد.

 ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه کشورش «در حال انجام تماس‌های فشرده با مقامات، به منظور ترغیب طرفین به آتش‌بس و آغاز مذاکرات برای برقراری ثبات در منطقه است.»

ادی راما، نخست‌وزیر آلبانی و رئیس کنونی سازمان امنیت و همکاری در اروپا نیز از طرفین خواست تا جنگ را متوقف کنند. این درخواست در حالی مطرح شده است که تا کنون مذاکرات طولانی مدت ناموفقی برای حل و فصل اختلافات در این منطقه، تحت نظارت سازمان امنیت و همکاری اروپا انجام شده است.

در واتیکان نیز پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان روز یکشنبه برای صلح بین دو کشور دعا کرد و از طرفین خواست تا با گفتگو به یک راه حل صلح آمیز برسند.

انتهای پیام/*
۲
مرجع : یورونیوز
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما